Хилари Клинтън призова за реформа на изборното законодателство
Хилари Клинтън призова за реформа на изборното законодателство / Gulliver/Getty Images

Хилари Клинтън, която е потенциален кандидат за президент на САЩ през 2016 година, започна днес поредица от речи с призив за борба срещу това, което според нея е "посегателство над правото на гласуване", предаде Асошиейтед прес.

Бившият държавен секретар на САЩ посвети почти цялата си 45-минутна реч пред около 1000 членове на Асоциацията на американските адвокати на критики към неотдавнашно решение на Върховния съд, с което се отменя значима част от закона за гласоподавателни права, и на обсъждане на това, което по нейните думи са "сериозни недостатъци в избирателната система" на САЩ във връзка с расовата дискриминация на избирателите.

Клинтън изнесе речта си в Сан Франциско, където получи най-високото отличие на асоциацията за заслуги към закона. Следващите й речи ще са за националната сигурност и световното водачество на САЩ, информира още БТА.

Хилари Клинтън призова за реформа на изборното законодателство
netinfo

В днешната си реч Клинтън призова конгресмените да приемат закон, който да коригира решението на Върховния съд, отменящо изискването 15 щата да получават одобрение от министерството на правосъдието, преди да внасят изменения в избирателните си правила. Това решение е критикувано и от правозащитни организации, според които то може да подкопае права на избиратели в бъдещите избори, особено в южните щати.

Клинтън посочи, че това решение дава възможността на местните власти да възобновят дискриминацията на избиратели в избирателните секции. Тя изтъкна, че тази година над 80 закона са били внесени в 31 щата за ограничаване на избирателни права, макар и да призна, че не всичките са расово дискриминационни.

"Но всеки, който твърди, че расовата дискриминация не е проблем в изборите в САЩ, вероятно не внимава достатъчно", заяви Хилари Клинтън.