Хилари Клинтън: Членството в ЕС и НАТО е най-доброто за Босна
Хилари Клинтън: Членството в ЕС и НАТО е най-доброто за Босна / снимка: Reuters

Членството в Европейския съюз и НАТО е най-доброто, за да се гарантира стабилността на Босна. Това заяви американският държавен секретар Хилари Клинтън, която е на посещение в Сараево.

В последния доклад на Европейската комисия за напредъка на балканската страна по пътя и към ЕС се отбелязва, че през последните години реформите са спрели и почти няма никакъв прогрес. Американският първи дипломат призова ръководителите на страната да изберат пътя на интеграцията в ЕС и НАТО.

"Напълно неприемлива е констатацията, че 17 години след края на войната някои поставят под съмнение суверенитета и териториалната цялост на Босна", подчерта Клинтън пред медиите редом до върховния представител на ЕС по външните отношения Катрин Аштън.

След разговор с членовете на тристранното ръководство на страната държавният секретар отправи критики, без да споменава имена, срещу лидерите на босненските сърби, които често размахват заплахата да обявят независимост, пише БГНЕС.

"Такива изявления отвличат вниманието от проблемите, пред които е изправена страната, и служат само за подкопаване на целта за европейска интеграция. Споразуменията от Дейтън трябва да се зачитат и пазят", подчерта Хилари Клинтън.