/ /Getty Images
Според южнокорейската шпионска агенция, Хамас използва севернокорейски оръжия във войната си срещу Израел, съобщи Си Ен Ен.

Националната разузнавателна служба на Южна Корея (НРС) потвърди по-ранния доклад на финансирания от правителството на САЩ "Гласът на Америка" (VOA), че бойците на Хамас са използвали произведен в Северна Корея гранатомет F-7.

Снимка в доклада на VOA, публикуван за първи път в службата ѝ за Корея, показва средната част на използваната ракета F-7.
F-7 е еквивалент на руските РПГ-7 и китайските гранатомети тип 69-1, според Small Arms Survey, която се финансира от Нидерландия.
НРС заяви, че "събира и натрупва конкретни доказателства относно мащаба и времето на предоставяне на оръжия от Северна Корея за Хамас".

Според анализатори КНДР е основен незаконен износител на стрелкови и леки оръжия въпреки санкциите на ООН, целящи да преустановят износа ѝ.

Докладът на VOA не е първият, който свързва севернокорейското оръжие с Хамас. През октомври миналата година високопоставен служител от Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея в Сеул заяви, че разполага с доказателства за пряк или косвен износ на РПГ и потенциално други оръжия от Пхенян за ислямистката войнствена групировка.

Израел показа фабрика за оръжия на „Хамас“

"Сътрудничеството на Северна Корея с Хамас вероятно обхваща и тактическа доктрина и обучение", заяви тогава южнокорейският служител.

Твърденията на Южна Корея, че Хамас използва севернокорейски оръжия, идват, след като миналата седмица САЩ заявиха, че Русия използва произведени в Севера ракети, за да атакува Украйна.
БГНЕС