Губернаторът на щата Ню Йорк подаде оставка заради секс скандал
Губернаторът на щата Ню Йорк подаде оставка заради секс скандал / снимка: БГНЕС
Губернаторът на щата Ню Йорк - демократът Елиът Спицър, подаде оставка заради афера с порститутки, предадоха световните медии.

„По време на кариерата си като държавен служител винаги съм твърдял и вярвам, че хората носят отговорност за поведението си, независимо от позицията, която заемат, и властта, която имат. Държа на това в не по-малка степен и що се отнася до мен самия”, казва в изявление Спицър, цитиран от Би Би Си.

Спицър ще предаде властта на своя заместник Дейвид Патерсън на 17 март. Патерсън ще е първият афроамериканец и първият незрящ губернатор на щата Ню Йорк.

Скандалът избухна след публикации в медиите, според които миналия месец в нощта срещу Свети Валентин (13 срещу 14 февруари) Спицър се е срещнал в хотел „Мейфлаур” във Вашингтон с проститутка с името Кристен. Според източник на Си Ен Ен Спицър е дал 4300 долара за два часа и половина с проституката. Спицър е похарчил повече от 15 000 долара за такива услуги, твърди медията, като се позовава на източник, запознат с разследването.

Спицър заема поста си през януари 2007 година след голяма изборна победа. Преди това той е бил главен прокурор на щата Ню Йорк в продължение на осем години, изградил кариерата си като човек, борещ се с корупцията и придобил национална известност с разследванията си на Уолстрийт, създали му прякора „Шерифа на Уолстрийт”. Той е един от главните поддръжници на Хилъри Клинтън в борбата й с другия претендент за кандидат-президент на демократите Барак Обама.