Групировка пое отговорността за бомбата пред дома на Мариета Янаку
Групировка пое отговорността за бомбата пред дома на Мариета Янаку / снимка: Reuters

Крайнолявата гръцка терористична групировка "Заговор на ядрата на огъня" пое отговорността за бомбената експлозия пред дома на евродепутатката от гръцката опозиционна партия Нова демокрация Мариета Янаку рано сутринта вчера, предаде агенция АФП.

Групировката съобщи в интернет, че е извършила атентата в знак на протест срещу ролята на г-жа Янаку като министър на правосъдието в периода 2004-2007 г., когато тя извърши серия непопулярни реформи, довели до протестни движения на студентите.

Двайсет минути преди експлозията, избухнала в 04.32 ч., неизвестно лице предупредило в две обаждания по телефона до медии за предстоящото избухване на бомбата. Силите за борба с тероризма пристигнаха на мястото и започнаха разследване. Бомбата бе с малка мощност и причини само материални щети.                  

Янаку бе избрана за евродепутат на европейските избори през юни. "Съжалявам за това, което става в моята страна, съжалявам, че станаха много тези, които без приемлива причина не се колебаят да нападнат когото и да е", каза тя пред радио Флаш.

Нападението бе извършено три дни след атаката на терористи срещу полицейски участък в гръцката столица, в която бяха ранени шестима полицаи, двама от които тежко. Това бе първото голямо екстремистко нападение след идването на власт на социалистическата партия ПАСОК, която спечели парламентарните избори в Гърция на 4 октомври.