/ БГНЕС
Паметникът на гроба на Карл Маркс в Северен Лондон, където почива политическият философ от XIX в., беше осквернен за втори път за по-малко от две седмици, този път зацапан с червена боя, предаде Ройтерс.
 
На публикувани днес от управата на гробищния парк снимки в Туитър се вижда, че върху мраморния надгробен камък са изписани политически лозунги. "Безсмислено, глупаво, невежо", коментира управата на гробищния парк. "Каквото и да мислите за наследството на Маркс, не това е начинът да изразите мнението си", добави тя.

Любимата детска книга в Китай - „Капиталът“ на Карл Маркс
 

По-рано този месец паметникът на гроба, който се намира в гробищен парк Хайгейт в Лондон и попада в списъка с британски исторически обекти, беше повреден с чук. С червена боя сега е зацапана и паметната плоча на самия надгробен камък, на която са гравирани епитафиите за Маркс, съпругата му и неговия внук.
 
Германският революционер социалист, автор на "Капитала" и съавтор на комунистическия манифест, живее в Лондон от 1849 до смъртта си през 1883 година. Паметникът му и преди е цапан с боя, а през 1970 г. е направен опит да бъде разрушен с бомба.

В германски град „инсталираха” Карл Маркс в светофари (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Новият случай е поредното нападение срещу исторически паметници в Лондон. Миналия месец беше хвърлена боя по статуя на военновременния премиер на Великобритания Уинстън Чърчил, както и срещу скулптура в чест на Бомбардировъчното командване на Кралските военновъздушни сили в лондския Грийн парк.
БТА