Китай подари на родния му град Трир 4-метров бронзов паметник на философа
По повод честването на 200-годишнината от рождението на Карл Маркс в родния му град Трир в Западна Германия бе открит паметник на философа.

Близо 130 години след смъртта му през 1883 г. авторът на "Капиталът" остава един от най-коментираните интелектуалците по света. Мненията обаче са полярни - за едни той е критик-визионер на опасностите на капитализма, а за други - вдъхновител на съветската, китайската или камбоджанската диктатури.
 
Как Германия си спомни за Карл Маркс? (ВИДЕО)
 

/ Gulliver/Getty Images


Високият 4,4, м бронзов паметник е подарък от Китай. Той е поставен на еднометров постамент до символа на града античната Порта Нигра. Статуята показва философа с брада, облечен в кожено палто и в ход напред с единия крак.
 

/ Gulliver/Getty Images


Отбелязването на годишнината обаче не премина спокойно. Решението на Градския съвет да приеме подаръка на Китай предизвика напрежение. Според демонстранти е неуместно поставянето на толкова голяма статуя на философа в сърцето на града.
 

/ Gulliver/Getty Images


В Трир не за първи път отбелязват рождения ден на Маркс. Тази година част от светофарите в града буквално „светнаха” с Карл Маркс. На устройствата за пешеходци в зелено и червено беше „инсталиран” образ на философа.
 

Gulliver/Getty Images

Gulliver/Getty Images

„Наздраве!“ с бира Карл Маркс
 

Преди пет години из града бяха поставени около 500 малки статуи на мислителя от червена пластмаса. В дома му в Трир вече почти 60 години работи музей, който всяка година е посещаван от около 40 000 души.
 

/ Gulliver/Getty Images


Град Трир е на границата с Люксембург. Тук е роден Карл Маркс на 5 май 1818 г. Той не вярвал, че капитализмът е в състояние да реши проблемите на обществото и пресказвал неизбежния му крах, като призозавал хората да подкрепят неговия "Комунистически манифест", който написал заедно с Енгелс през 1848 г.