Гренландия „потъмнява“
Гренландия „потъмнява“ / iStock/Getty Images
Заради липса на снежни бури, Гренландия "потъмнява" и след като е по-малко бяла, тя по-слабо отразява слънчевите лъчи, което способства за затоплянето ѝ, установи проучване, цитирано от Франс прес и Ройтерс.

Бягство от целия свят: 7 дестинации за истински пътешественици (СНИМКИ)

Площта на ледената шапка на Гренландия се е затоплила най-малко с 2,7 градуса по Целзий от 1982 година насам. Това е довело до бързото топене на ледовете, се казва в статия, публикувана в "Джиофизикъл рисърч летърс". А от десетина години сателитни наблюдения доказват, че делът на отразената светлина от снега, познат като албедо, намалява. Вследствие на това Гренландия потъмнява и става по-топла.

Ледниците ще станат нестабилни, ако средните температури на Земята се повишат

Но причината за тази смяна на цвета досега беше загадка. Дали е била причинена от присъствието в снега на частици, поглъщащи светлината (като саждите, породени от изгарянето на изкопаемите горива), или от друго нещо? За да отговорят на този въпрос, учени от американския университет "Дармът" преминали стотици километри в Гренландия в две кампании по вземане на проби - през 2016 и 2017 година.

Под ледовете на Гренландия може да тече река, дълга хиляда километра

Размерът на снежинките, начинът, по който отразяват светлината и отпадъчните вещества, присъстващи в снега, били измерени на десетки места. Учените стигнали до извода, че замърсяването не е виновно за наблюдавания феномен.

По думите на Гейбриъл Луис, един от главните автори на изследването, гренландският сняг е сред най-чистите в света. Така че виновникът за затоплянето бил търсен другаде. Той бил идентифициран в лицето на атмосферното блокиране. Това е климатично явление, което може да се задържи няколко седмици над някои региони на Гренландия. То се изразява в промяна на въздушната циркулация и съществено намалява снежните бури, а те са от жизнено значение.

Земята губи лед с рекордни темпове, топенето се ускорява

"Когато снегът падне и се задържи на повърхността, той променя формата си и снежинките стават по-големи", изтъква Луис.

"Само след няколко дни се променя отразителната способност на снега и тя значително спада. Поради тази причина наличието на пресен сняг е толкова важно, за да се избегне затоплянето и топенето на ледниците".
БТА