/ iStock/Getty Images
Градският съвет на Ню Йорк прие бюджета на мегаполиса за 2021 г., в който финансирането за полицейското управление е намалено, но не с един милиард долара, колкото искаха протестиращите срещу полицейското насилие и расизма, предаде Ройтерс. Решението бе взето след седмици на тежки преговори между съвета и кмета Бил де Блазио.

Разхлабват ограниченията в редица страни, наложени заради коронавируса

Орязаният по време на коронавирусната криза бюджет съкращава разходите на градските агенции, включително полицията, с близо 484 милиона долара от общ оперативен бюджет от 6 милиарда долара. Други 354 милиона долара от досегашното финансиране на нюйоркското полицейско управление ще бъдат пренасочени към други градски агенции. Основна причина е даденото от кмета съгласие охраната на училищата да бъде прехвърлена от полицията на департамента на образованието.

Срещу небостъргача на Тръмп в Ню Йорк ще има огромен надпис “Животът на чернокожите е от значение”

Бюджетът бе приет при гласуването на градския съвет чрез видеоконферентна връзка малко преди полунощ вчера местно време с 32 гласа "за" при 17 "против". Пред празната сграда на общината се бяха събрали повече от 1000 демонстранти, които настояваха за свиване на разходите за полицията, която смятат за насилническа и расистка.

Коронавирусната пандемия отне живота на над 23 000 жители на Ню Йорк и намали с 9 милиарда долара приходите в бюджета. Това доведе до намаляване на разходите за градските агенции, а кметът предупреди, че може да освободи 22 000 общински служители.
БТА