Горещините в Сърбия взеха първа жертва
Горещините в Сърбия взеха първа жертва / Снимка: Sofia Photo Agency
Горещата вълна, обхванала Сърбия, взе първата си жертва. Във вторник около 17 ч. мъж на 39 години от Белград е получил мозъчен удар, се казва в материал на интернет страницата на сръбския вестник “Блиц”.

Телефоните на Спешна помощ звънят денонощно. Хората падат по улиците, в пощите, в градския транспорт, в домовете си и в парковете. От здравното министерство обаче казват, че правителството на Сърбия няма да препоръча въвеждане на извънредни мерки. Температурите в Ниш, Крушевац, Крагуевац достигнаха 40 градуса, а в централните райони на Белград – и няколко градуса
Горещините в Сърбия взеха първа жертва
netinfo
повече. И докато в много европейски страни се обявява извънредна ситуация, когато температурите достигнат 40 градуса, ние няма да имаме възможност да видим това, пише сръбският вестник.

От здравното министерство казват, че климатичните условия в Сърбия не са се променили и следователно няма да има никакви извънредни мерки. “Температурите в Сърбия не са обичайни, но не става дума за природно бедствие. Смятаме, че трябва да се спазват нашите препоръки с цел предотвратяване на нежеланите последици. Хората да не се пекат на слънце и да не излизат, без да е належащо”, казва за “Блиц” д-р Невена Каранович, държавен секретар в Министерството на здравеопазването.