Горбачов вижда нова Студена война между Русия и САЩ
Горбачов вижда нова Студена война между Русия и САЩ / снимка: БГНЕС, архив

Нова Студена война е обявена между Русия и САЩ и тя може да прерасне във въоръжен конфликт, заяви днес последният съветски президент Михаил Горбачов, цитиран от Франс прес.

"Америка направо се изгуби в джунглата и ни повлича със себе си", каза Горбачов пред агенция Интерфакс.

"Сега Америка и Европейският съюз говорят само за санкции спрямо Русия. Нима съвсем са си изгубили ума?", запита той. "Ако наречем нещата с истинските им имена, тя (Америка) вече ни вкара в нова студена война, опитвайки се открито да осъществи генералната си идея - да триумфира. Но къде ще ни отведе това? Студената война вече тече открито. А какво следва? За жалост вече не мога твърдо да кажа, че студената война няма да доведе до гореща. Страх ме е, че те може да поемат този риск", каза 83-годишният бивш съветски лидер.

Положението в САЩ и ЕС "никак не е просто", отбеляза той. "Някои страни от Европа живеят добре, в други обаче нещата никак не вървят, пък и зависимостта от САЩ е прекалено голяма, включително тази на Германия", добави Горбачов.

"Ситуацията е остра, не бива да се опростява - разколът сред политиците е твърде голям. И той за жалост не намалява, а все повече расте", подчерта бившият президент на СССР.

Горбачов отправи тревожните си предупреждения на фона на украинската криза и безпрецедентното влошаване на отношенията между Запада и Русия от разпадането на
Съветския съюз през 1991 г., изтъква Франс прес.

По-рано Вашингтон заплаши Москва с нови санкции - заяви, че ако Русия не спре да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна, това ще й струва все по-скъпо, предаде Франс прес.

"Докато Русия не спре явно да нарушава поетите ангажименти(. . .), цената за това ще продължи да нараства", каза вчера вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън в телефонен разговор с украинския държавен глава Петро Порошенко, извадки от който разпространи американската администрация.

Същевременно Белият дом осъди "сепаратистите, подкрепяни от Русия", и "тежките загуби сред мирното население вследствие на офанзивата, подкрепяна от Русия в Източна Украйна".

Русия винаги е отричала, че подкрепя сепаратисткия бунт в Украйна, и е отправяла критики срещу мерките на Запда, целящи да отслабят нейния лидер Владимир Путин, напомня АФП.

Над 5100 души вече са убити в кръвопролитния конфликт между силите на Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна, напомня Асошиейтед прес.

Източник: БТА