Гняв и подкрепа за Германия след нападението в Мюнхен
Гняв и подкрепа за Германия след нападението в Мюнхен / БГНЕС

Белият дом осъди снощи очевидната терористична атака в търговски център в Мюнхен, предаде Ройтерс. "Все още не знаем всички факти, но знаем, че този отвратителен акт рани и отне живота на мнозина в сърцето на един от най-изпълнените с живот градове в Европа", се казва в изявление на говорителя на Белия дом Джош Ърнест.

Представители на САЩ ще си сътрудничат с германските си колеги и ще осигурят всички ресурси, които може да помогнат за разследването на нападението, добави той.

Президентът на САЩ Барак Обама обеща подкрепа на Германия след стрелбата в Мюнхен, предаде Ройтерс. "Не знаем още какво точно се случва там, но очевидно нашите сърца са с пострадалите. Ще обещаем цялата подкрепа, от която може да има нужда", каза Обама.

Кандидатката на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън заяви, че следи ужасяващата ситуация в Мюнхен. "Стоим редом до нашите приятели в Германия, докато те работят да изправят отговорните пред правосъдието", добави тя в Туитър.

Републиканският кандидат за президентския пост Доналд Тръмп, коментирайки стрелбата в Мюнхен, заяви, че надигането на тероризма заплашва всички цивилизовани народи и че САЩ трябва да направят всичко зависещо от тях, за да държат тероризма далеч от себе си, предаде Ройтерс.

"Това не може да продължава повече. Надигането на тероризма застраава начина на живот на всички цивилизовани хора и ние трябва да направим всичко, което е в наша власт, за да го държим далеч от нашите брегове", заяви той във Фейсбук

Британският външен министър Борис Джонсън е дълбоко шокиран от събитията в германския град Мюнхен. "Дълбоко шокиран и опечален съм от стрелбата в Мюнхен. Мислите ми в този момент са със жертвите, техните близки и цяла Германия", написа в Туитър новият британски външен министър.

Британското външно министерство препоръчва на британците в Мюнхен да не излизат навън и да избягват местата, в които се събират много хора.

Италианският премиер Матео Ренци изрази съболезнования на германската канцлерка Ангела Меркел по повод стрелбата в Мюнхен, предаде ТАСС.

"Цяла Италия мисли за гражданите на Мюнхен и изказва дълбоки съболезнования на близките на жертвите и пострадалите в Мюнхен", се казва в изявление на канцеларията на италианския премиер. Матео Ренци изразява съболезнованията си на германската канцлерка Ангела Меркел, се казва още в изявлението.

Центърът за кризисни ситуации на италианското външно министерство препоръчва на всички италиански граждани в Мюнхен да не напускат домовете си и да следват препоръките на местните власти.

Президентът на Франция Франсоа Оланд отправи тази вечер лично послание за подкрепа до канцлера Ангела Меркел след стрелбата в Мюнхен, съобщи Елисейският дворец, цитиран от Франс прес.

Източник: БТА