Гласуваха импийчмънт на Род Благоевич
Гласуваха импийчмънт на Род Благоевич / снимка: БГНЕС
Камарата на представителите на щата Илинойс гласува импийчмънт на губернатора Род Благоевич, съобщи Би Би Си.

Той е обвинен в опит да продаде сенаторското място, което принадлежеше на новоизбрания за американски президент Барак Обама. Губернаторът отрича повдигнатите срещу него обвинения. Процедурата ще продължи в Сената на щата Илинойс.

Петима от последните деветима губернатори на щата са били арестувани или осъдени по обвинения в корупция и подкупи. Предшественикът на Благоевич и политически съперник Джордж Раян от Републиканската партия, излежава присъда от шест и половина години за измама. Десетки политици и бюрократи от по-ниско ниво също са били залавяни от федерални прокурори, но враговете на Обама не са успявали да го свържат с никой от скандалите и той се счита за неопетнен от корупцията в щата.

Администрацията на президента на САЩ Барак Обама ще бъде представена на Световния икономически форум в Давос от съветника на Обама Валери Джарет. Годишната сесия на форума в Давос е от 28 януари до 1 февруари. Джарет е дългогодишна приятелка на семейството на Обама. Тя е юрист от Чикаго и се е занимавала с предприемаческа дейност.