/ БТА
Историческият град Вюрцбург в Южна Германия дари три противопожарни автомобила на украинския побратимен град Лвов, след като през юли руско ракетно нападение порази града, предаде ДПА.

Длъжностни лица от града и двама доброволци от противопожарната служба транспортираха извадените от употреба, но напълно работещи превозни средства на 1150 километра до граничния пункт между Корчова в Полша и Краковец в Украйна, съобщиха вчера местните власти.

Западният украински град Лвов е само на 70 километра от границата с Полша. Според началника на противопожарната служба във Вюрцбург превозните средства са минали технически преглед и проверки за безопасност, имат нови гуми и нови сертификати за техническа изправност. И двата камиона имат пълно оборудване за борба с пожари.

Доброволците пропътуваха 1150 километра, за да оставят камионите, и спряха на 5 километра от границата с Украйна, където ги предадоха на колегите си от Лвов.

На 6 юли десет души бяха убити и 42 пострадаха, сред които и три деца, при ракетно нападение в жилищен район в Лвов. Кметът на града Андрий Садови каза, че това е било най-жестокото нападение по гражданската инфраструктура в Лвов от началото на инвазията на Русия в Украйна преди 17 месеца.
Анелия Пенкова/БТА