Германия ще хвърля помощи от въздуха за бедстващите в Северен Ирак
Германия ще хвърля помощи от въздуха за бедстващите в Северен Ирак / снимка: БГНЕС, архив

Германските ВВС ще започнат да хвърлят от въздуха хуманитарна помощ за хиляди бедстващи жители на Северен Ирак, предаде ДПА.

Според ИТАР-ТАСС четири военнотранспортни самолета „Трансал” ще отлетят в петък към иракския град Ербил. Те ще доставят 36 тона храни и медицински принадлежности. Хиляди жители на Северен Ирак бяха принудени да избягат от домовете си заради настъплението на джихадистите от „Ислямска държава”.

Междувременно в Германия продължават споровете за това трябва ли Федералната република да доставя оръжие на кюрдите в Северен Ирак, които са на предна линия в борбата срещу джихадистите. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер за първи път допусна такава възможност в сряда. В подобен дух се изказа и министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен. Освен това официален Берлин е готов да приеме бежанци от Ирак. Засега не се предвижда Германия да съдейства на американската авиация в нанасяне на авиоудари по позиции на ислямските екстремисти.

И Франция ще продължи да изпраща помощи в Ирак, за да защити местното население от насилията на радикалните ислямисти, заяви френският военен министър Жан-Ив льо Дриан, предава БТА.

Той обаче не коментира плановете за доставки на оръжие за иракските кюрди, за които президентът Франсоа Оланд съобщи в сряда. Днес Дриан се ограничи само с едно изречение по въпроса: „Това въоръжение ще бъде в отговор на най-спешните нужди на кюрдите”. Военният министър говори на церемония по връчване на ордена на почетния легион на африкански ветерани от Втората световна война.

Министърът подчерта, че Париж и занапред ще оказва такава подкрепа на Ирак, а също така ще продължи да работи и за привличане на европейските партньори в това начинание. През последните дни от Франция в Ирак вече бяха доставени два товара хуманитарни помощи за мирното население, пострадало от джихадистите.

Великобритания пък преустанови пусканията на хуманитарна помощ от самолети за бягащи от джихадистите цивилни в Северен Ирак поради подобряването на тяхното положение, заяви говорител на премиера Дейвид Камерън, цитиран от АФП. „Преразглеждаме нуждите преди да пускаме допълнителна хуманитарна помощ, тъй като доставките за планината Синджар изглежда са достатъчни. Този вариант обаче продължава да се има предвид”, каза говорителят след ново кризисно заседание на кабинета.

От уикенда Великобритания извърши четири операции по пускане на хуманитарна помощ - 48 000 литра питейна вода, над 1000 лампи със слънчева енергия, които служат и за зареждане на мобилни телефони, и 1000 палатки. При наличието на 850 000 изселени цивилни хуманитарната ситуация остава наш приоритет и ще продължим да помагаме на региона Северен Ирак, добави говорителят.

Членове на кюрдското малцинство язиди потърсиха убежище в планините Синджар в Северен Ирак, за да избягат от започналото преди две седмици настъпление на джихадистите от „Ислямска държава”.