/ iStock/Getty Images
Великобритания ще се върне в списъка на Германия с викорискови страни въпреки ниската заболеваемост от COVID в Обединеното кралство, предаде ДПА.

Причина за решението е "е най-малкото ограничената поява" на варианта на вируса, който беше открит в Индия, обяви снощи Институтът по заразни болести "Роберт Кох".

Великобритания е разтревожена от нарасналия брой заразени с индийския вариант

Пътници, пристигащи в Германия от Великобритания, ще трябва да си направят тест за коронавирус до 48 часа от пристигането и да се карантинират за 10 дни, освен ако не предоставят отрицателен резултат от направен тест или са ваксинирани, или са прекарали инфекцията.

Вариантът на вируса Бе.1.617.2, който беше открит в Индия, напоследък предизвика рязко повишение на заболеваемостта на индийска земя. Поради епидемичния взрив Германия значително ограничи пътуванията до Индия.

СЗО: Индийският вариант на новия коронавирус е открит в 44 страни

Берлин прибави в списъка си с високорискови страни и Шри Ланка, а Непал ще се смята за "зона, която предизвиква безпокойство относно вариант (на вируса)", категория, за която се прилагат най-обширните ограничения за пътуване.

Същевременно Германия ще извади от списъка с високорискови страни Испания, макар че задължителната карантина за завръщащите се от популярната туристическа дестинация беше отменена още в четвъртък. 
БТА