/ Gulliver/Getty Images
Германците, за които се смята, че са с пълен имунитет срещу коронавируса, ще бъдат освободени от полунощ от вечерния час и някои ограничения за социалните контакти, предаде ДПА.

Всички с поставени две дози от ваксина или изкарали заболяването ще могат да се срещат с други хора от същата категория без никакви рестрикции. А когато се срещат с неимунизирани, напълно имунизираните няма да бъдат ограничавани в контактите.

Хората с пълен имунитет освен това няма да се карантинират, след като са се завърнали от пътуване, освен в случаите когато идват от район, в който върлува нов щам на вируса. Няма да им се налага и да показват отрицателен тест, за да влизат в магазини или да ползват услуги.

Над 31 процента от населението са с поставена първа доза от ваксина по данни на Института по заразни болести "Роберт Кох". Напълно ваксинираните са 8,8 на сто.
Изискването за носене на маска и спазване на социална дистанция продължава да важи, както и в конкретни ситуации и сгради.

Новите случаи на заразяване с коронавирус в Германия за последното денонощие са 15 685, с което общият брой става 3 507 673 по данни отново на Института "Роберт Кох", цитирани от Ройтерс.

За изминалите 24 часа са починали 238 души и така общият брой на жертвите от началото на пандемията е 84 648
БТА