коронавирус
коронавирус / iStock/Getty Images
Германия увеличи тестванията за коронавирус на 500 000 седмично, заяви вирусолог и добави, че ранното откриване е от ключово значение за поддържането на смъртността на страната сравнително ниска.

"Причината, поради която Германия има толкова малко смъртни случаи в сравнение с броя на заразените хора, може да се обясни с факта, че провеждаме изключително голям брой лабораторни диагностични тестове", казва Кристиан Дростен, който ръководи Института по вирусология в берлинската университетска болница Charite.

Бар в австрийски ски курорт криел болен от коронавирус

"Прогнозите от последните дни показват, че ние провеждаме половин милион тестове седмично", добави той.
 


Дростен също изтъкна гъстата мрежа от лаборатории в Германия, която е фактор, допринасящ за ранното откриване.

Междувременно здравното министерство заяви, че ще отдели 150 милиона евро за подобряване на комуникацията между болниците и лабораториите относно здравните данни за пациентите с коронавирус, надявайки се, че обменът на информация може да допринесе за създаването на ваксина.

Докато Европа се самоизолира, Швеция се бори с коронавируса по свой начин

Официалните данни, събрани от агенцията за борба с болестта Институт Роберт Кох показват, че 36 508 души са били заразени в Германия, включително 198, които са починали от болестта.

С 0,54% смъртността на Германия е далеч по-ниска от 7,3% в Испания, където са регистрирани 4089 смъртни случая при 56 188 потвърдени случая.

Франция също е регистрирала 1331 смъртни случая от 25 233 потвърдени инфекции, което е смъртност от 5,2%.

Освен мащабното тестване, експерти в Германия също заявиха, че вирусът е засегнал до голяма степен по-млада, по-здрава част от населението в сравнение с други места.
В същото време експертите многократно са предупреждавали, че в страната, където почти една четвърт от населението е над 60 години, броят на смъртните случаи все още може да нарасне бързо, ако хората не се придържат към мерки за спиране на заразата.

В цяла Германия се прилагат мерки за блокиране, които не позволяват на хората да напускат домовете си, с изключение на наложителни пътувания, докато повечето магазини, ресторанти и барове са затворени
БГНЕС