/ ThinkStock/Getty Images
Германското правителство е избрало нов федерален комисар за бившите комунистически източни провинции на Германия. Това съобщиха днес пред ДПА правителствени източници. Предишният комисар за тази част от страната беше отстранен след скандала около крайната десница в Тюрингия.

Марко Вандервиц, депутат от Християндемократическия съюз на канцлера Меркел, ще поеме поста от Кристиан Хирте. Кабинетът ще назначи официално Вандервиц утре, заявиха източниците.

Меркел освободи федералния комисар за източните германски провинции

Меркел уволни Хирте в събота след бурни реакции около крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която миналата седмица помогна за избирането на кандидата на либералната Свободна демократическа партия за премиер на Тюрингия. Това създаде прецедент в германската политика, който предизвика сериозна полемика.

Хирте бе критикуван за това, че в Туитър е публикувал поздравления към Томас Кемерих от СвДП, който само дни, след като бе избран за премиер на Тюрингия, бе принуден да освободи поста. Хирте обаче далеч не беше най-високопоставената жертва на политическия скандал в Ерфурт, отбелязва ДПА.

Меркел изрази съжаление за Анегрет Крамп-Каренбауер, който не се кандидатира за канцлер

Вчера Анегрет Крамп-Каренбауер, лидерът на ХДС, обяви изненадващо, че няма да се кандидатира за наследник на Меркел на изборите през 2021 г. и се отказва от лидерското си място в партията. Това създаде неяснота за бъдещето на най-голямата политическа сила в Германия. Крамп-Каренбауер бе критикувана, че е показала слаби лидерски качества при реакцията на гласуването, довело до избирането на правителството на Кемерих.

Според политолога Оскар Нидермайер избирането на нов лидер на партията не е единственият проблем, с който ХДС в момента се сблъсква, предвид парламентарните избори догодина. В партията остават нерешени ключови въпроси за политиката на ХДС, които предизвикват разногласия, заяви той пред ДПА.

"Този конфликт може да доведе до месеци на вътрешни борби" сред консерваторите на Меркел, каза Нидермайер. А това може значително да навреди на имиджа на ХДС, добави той.
БТА