/ getty images
Германия е поискала помощта на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в разследването на предполагаемото отравяне на критика на Кремъл Алексей Навални със забранен токсичeн химикал, предаде Ройтерс.

Техническият секретариат на ОЗХО е получил от Германия молба за техническо съдействие, заяви организацията, базирана в Хага. Експерти на организацията са взели биомедицински проби от Навални за анализ в сертифицирани от от ОЗХО лаборатории. Резултатите от тези анализи ще бъдат споделени с Германия, която досега беше помолила ОЗХО да спазва и поверителност за ролята си в разследването на случая.

Навални е бил отровен от бутилка с вода в хотелска стая, а не на летището

Германия обяви, че разполага с доказателства, че Навални е бил отровен на 20 август с химическия агент от съветско време Новичок. Новичок бе използван през 2018 г. в отравянето в английския град Солсбъри на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Тестове на ОЗХО потвърдиха използването на силно токсичното вещество, припомня Ройтерс.

И шведи потвърдиха, че Навални е отровен с Новичок

Страните членки на ОЗХО се споразумяха през ноември 2019 г. за първи път да разширят списъка на агенцията със забранени химични вещества - т.нар. "Списък 1", като включат в него нервнотоксичните агенти от семейството "Новичок". Тази забрана влезе в сила на 7 юни 2020 г.
БТА