Кристине Ламбрехт
Кристине Ламбрехт / Gulliver/Getty Images
Германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт е обсъдила с испанската си колежка Маргарита Роблес потенциална доставка на произведени в Германия танкове от Испания за Украйна, съобщи ДПА.

Разговорите са били проведени в рамките на срещата на лидерите на страните от НАТО в Мадрид.

Миналия месец имаше информации, според които Германия е наложила вето на испанска доставка на тежко въоръжение за Украйна, която е щяла да включва около 40 танка от „Леопард 2 A4“, 108 от които са продадени от Германия на Испания през 1995 г.

Сделките с оръжия между държави често включват клауза, според която с продавача трябва да бъдат проведени консултации, ако купувачът иска да предаде оръжията на трета страна.

В интервю за испанския вестник "Мундо" обаче Ламбрехт заяви, че не е получавала официално искане от испанското правителство, отнасящо се до доставка на танкове за Украйна.

Според източници в хода на разговора между Ламбрехт и Роблес е станало ясно, че Испания все още не е решила дали да достави танковете на Украйна.
Германската външна министърка Аналена Бербок заяви в Мадрид, че Германия търси начини да окаже по-голяма подкрепа на Украйна.

„Като се има предвид, че войната продължава и с всеки изминал ден става все по-брутална, тук, на срещата на върха на НАТО, ние ясно заявихме, че всеки ден оценяваме начина на нашата подкрепа за Украйна", каза Бербок в отговор на въпроса за потенциалните доставки на танкове „Леопард“.
БТА