Гари Каспаров може да влезе за пет години в затвора за ухапването на полицай
Гари Каспаров може да влезе за пет години в затвора за ухапването на полицай / снимка: Reuters

Руският опозиционер и бивш световен шампион по шах Гари Каспаров беше разпитан в Москва от полицията, която твърди, че е ухапал полицай - престъпление, наказуемо с пет години затвор, предаде АФП.

49-годишният Каспаров е обвинен, че е ухапал полицай при задържането си пред московския съд, който осъди на две години затвор трите млади жени от пънк-групата „Пуси райът”. Опозиционерът отрича твърденията и на свой ред обвинява полицаите, че са го задържали без причина и са го били.

Ще ми бъде мъчно, ако полицаят си е наранил ръката, когато ме удари по главата, написа иронично в акаунта си в Twitter Каспаров. Той съобщи, че утре ще подаде жалба за клевета и в знак на протест срещу задържането си, което смята за неоснователно, посочва БТА.

Днешният разпит е първа стъпка. „После Следственият комитет ще решава дали да започне разследване срещу мен”, посочва Каспаров в изявление на сайта си Kasparov.ru.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин изглежда не се съмнява във виновността на опозиционера. „Каспаров ухапа полицай. Ще помоля министъра на вътрешните работи да се постави ваксина против бяс на жертвата”, отбеляза в петък той в Twitter. Каспаров заяви, че разполага с множество свидетелства и видеозаписи, които доказват невинността му.