/ iStock/Getty Images
Белият дом отказа да уточни дали САЩ биха могли да вдигнат ембаргото върху вноса на руски петрол, ако финансовите министри на страните от Групата на седемте (Г7) се споразумеят за таван на цените на руския петрол по време на видеоконферентна среща днес.

По време на редовния брифинг за репортери говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер беше попитана дали САЩ ще обмислят отмяна на забраната за внос на руски петрол, ако Г-7 се споразумеят за план за ограничаване на цените на петрола. "Няма да предрешавам срещата, която ще се проведе утре", отговори говорителката.

Тя беше попитана и дали Вашингтон се опасява, че отложеното за декември ембарго на ЕС върху офшорния петрол и петролните продукти от Русия ще доведе до повишаване на цените на енергията, ако Г-7 не успее да постигне съгласие по плана на 2 септември. "Няма да влизам в хипотези. Те (министрите - бел. ТАСС) ще обсъдят този въпрос [за ограничаване на цените на руския петрол]", отговори Жан-Пиер.

Тя припомни, че президентът на САЩ Джо Байдън и други лидери на Г-7 са инструктирали финансовите министри на своите страни да разработят "механизъм за определяне на таван на световните цени на руския петрол". "Както казах, министрите на финансите на Г-7 ще проведат среща и ще видим какво ще излезе от нея", добави Жан-Пиер.

Цената на фючърсите върху суровия петрол тип Брент за ноември 2022 г. на борсата ICE в Лондон се понижи с над 3,8% в четвъртък, като падна под 92 долара за барел за първи път от 17 август 2022 г. насам.
БГНЕС