Фронтекс ще направи стрес-тестове за надеждността на външните граници на ЕС
Фронтекс ще направи стрес-тестове за надеждността на външните граници на ЕС / Guliver/Getty Images
Европейската агенция за граничен контрол Frontex обяви днес началото на кампания за набиране на гранични служители и служители за европейска брегова охрана, предаде Франс прес.

Това ще бъде първата такава постоянна служба в Европейския съюз, като нейните служители ще носят европейски униформи. Този постоянен персонал ще подпомага държавите членки в контрола на границите и управлението на миграцията.Граничните служители ще участват в проверката на документи, в наблюдението на границите и при връщането на лица с неуредено право на пребиваване в ЕС, посочи базираната във Варшава Фронтекс.
 

"Днес е специален ден за Фронтекс, който ще позволи истинска промяна в нашата агенция", каза Фабрис Лежери, изпълнителен директор на Фронтекс. "За първи път Фронтекс ще има свои униформени служители, които ще работят под флага на Европейския съюз", подчерта Лежери.

Фронтекс смята да наеме на първо време 700 граничари от държави членки и от държави от Шенгенското пространство (то включва 22 държави от ЕС и още четири, които не са членки: Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Исландия).
 

Катер на гръцката брегова охрана се вряза в лодка с мигранти


Укрепването на Фронтекс с постоянен европейски корпус от 10 000 гранични служители и брегова охрана до 2027 г. беше одобрено на 17 април 2019 г. от Европейския парламент. Понастоящем персоналът на тази агенция, създадена през 2004 г., се състои от 2000 агенти, 1500 от които са излъчени от държавите членки.

Кандидатите трябва да подадат документи до 17 декември. Кампанията за набиране е насочена най-вече към хора с опит в полицията, в охраната на границите, в армията и в гражданските служби за управление на кризи.