Ани Ерно
Ани Ерно / БГНЕС
Френската нобелистка Ани Ерно предизвика сензация в Ню Йорк, съобщават АП и АФП.

Книгите на новата носителка на Нобелова награда спечелиха нови почитатели. Оказа се, че голяма част от тях не са налични за продажба онлайн или на място в традиционните книжарници.  Ани Ерно обаче се появи в книжарницата „Албъртайн букс“ в Източен Манхатън в понеделник вечер и предизвика овации.

Събитието, провеждащо се със съдействието на френското посолство, е било разпродадено още преди Ерно да бъде обявена като тазгодишна носителка на Нобелова награда за литература. Вторият етаж на книжарницата и пространството отвън се оказаха изпълнени със стотици хора, повечето от които жени. В събитието освен Ерно участваха писателите Гарт Грийнуел и Рейчъл Къшнър.

82-годишната Ерно говореше енергично за кариерата си и процеса на писане. Експанзивните ѝ отговори констрастираха с икономичния ѝ стил на писане. Книгата “Passion simple” („Обикновена страст“) е едва 64 страници, а L’Evenement („Събитието“) – 96 страници. „Събитието“ беше екранизиран през 2021 г. и разказва за преживяванията на авторката във връзка с нелегалния ѝ аборт през 1963 г.

Ани Ерно, интервюирана от авторката Кейт Замбрино, каза, че литературата е единственият начин да се отличи лъжата от истината. Ако нещо не е описано, то значи не се е случило. Замбрино припомни момент от „Събитието“, в който Ерно отива в книжарница, за да прави проучване как се прави аборт, но не намира никакви книги по въпроса. Писателката е адвокат на правото на жените да правят аборт по свое желание. Във Франция това право е узаконено през 1975 г.
Ани Ерно е изучавана и превеждана в САЩ от 30 години.

Писателката се появи на събитието в компанията на сина си Давид Ерно-Брио. Двамата са съавтори на документалния филм"Les annйes Super-8" („Годините“) ,  който е част от програмата на Нюйоркския филмов фестивал. Филмът също беше представен в понеделник вечер.

Ани Ерно, която е изучавана в американски университети, получи множество ревюта в издания като „Ню Йорк таймс“ и „Ню Йоркър“ във връзка с Нобеловата си награда за литература.

В сряда Ерно ще посети Колумбийския университет в Ню Йорк.
 
БТА