Франция и Европа не са плащали за свободата на медиците
Франция и Европа не са плащали за свободата на медиците / netinfo
Франция и Европа не са дали никакви пари на Либия за освобождаването на медиците. Това заяви френският президент Никола Саркози.

„Мога да потвърдя просто, че нито Европа, нито Франция са дали и най-малката финансова помощ на Либия“, заяви Саркози на пресконференция в Париж в отговор на въпрос какви условия е поставило либийското правителство за освобождаването на медиците.

"Дали Франция е дала и едно евро? Отговорът е не. Дали Европа е дала и едно евро в рамките на преговорите извън споразумението, което беше сключено - отговорът е не", обяви категорично Саркози.

Франция и Европейската комисия благодариха на емира на Катар за посредничеството му при освобождаването на българските медици от Либия, предаде Франс прес. В първото им комюнике за освобождаването на медиците френският президент Никола Саркози и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изразиха "дълбоката си благодарност към емира на Катар, чието посредничество направи възможна щастливата развръзка".

Същевременно Асошиейтед прес цитира изявление на президента на Франция, в което потвърждава информацията, че в сряда ще посети Либия. "В сряда, заедно с външния министър Бернар Кушнер, ще направим политическо посещение в Либия, за да помогнем на тази страна да се върне в международната общност", подчерта президентът само час след като петте български медицински сестри и палестинският лекар кацнаха на летище София с френски правителствен самолет.

Френският президент Никола Саркози и неговата съпруга ще посетят България през септември. За това са се договорили в телефонен разговор българският държавен глава Георги Първанов и неговият френски колега, проведен минути преди българските граждани да се завърнат от Либия.