Бил Гейтс
Бил Гейтс / Gulliver/Getty Images
Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" заяви, че ще отдели 1,2 млрд. долара в подкрепа на усилията за премахване на всички форми на полиомиелит в световен мащаб.

Полиомиелитът е силно инфекциозно заболяване, разпространяващо се главно чрез заразяване с фекални субстанции, от което ежегодно умират и се парализират хиляди деца. Въпреки че не е известно лечение, три инжекции с ваксина осигуряват почти 100% имунитет.

Правителствата и фондациите се стремят да сложат край на полиомиелита в Пакистан и Афганистан - последните две страни, вкоито вирусът продължава да циркулира.

"Последните стъпки към изкореняването на полиомиелита са най-трудните. Но нашата фондация остава посветена на бъдещето без полиомиелит и сме оптимисти, че скоро ще го видим", заяви Марк Сюзман, главен изпълнителен директор на фондация "Бил и Мелинда Гейтс", която се управлява от съоснователя на Microsoft Corp (MSFT.O) Бил Гейтс и бившата му съпруга Мелинда Френч Гейтс.

През септември тази година Панамериканската здравна организация (PAHO) заяви, че Бразилия, Доминиканската република, Хаити и Перу са изложени на много висок риск от възстановяване на разпространението на полиомиелита. Щатът Ню Йорк ускорява усилията за ваксиниране на жителите, след като вирусът е открит в проби от отпадъчни води. Случаи бяха открити и в Лондон и Йерусалим.

През март високопоставен служител на Световната здравна организация заяви, че светът се намира в "опасен момент" в борбата с болести като полиомиелита след избухването на епидемия в Малави.

Съобщението дойде преди ключовия момент за поемане на ангажименти, който ще бъде организиран съвместно от Германия и Глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита (GPEI) на 18 октомври. Фондация "Гейтс" е част от GPEI - мащабен проект между правителства и международни организации. Фондацията е предоставила близо 5 млрд. долара за GPEI.