/ БГНЕС
Северна Корея отпразнува официалното завършване на напълно обновения град Самджийон с церемония за прерязване на лентата и шоу с фойерверки в присъствието на държавния ръководител Ким Чен-ун, съобщи днес официалната агенция КЦТА, цитирана от БТА.

Гигантският строителен проект се намира в близост до планината Пекту в северната част на страната, която се смята за свещена в Северна Корея като родно място на бащата и предшественик на Ким Чен-ун, Ким Чен-ир, и легендарна люлка на корейската нация.

Церемонията се състоя вчера, а държавните медии нарекоха титаничния проект "въплъщение на съвременната цивилизация".
 

Самият Ким Чен-ун бе силно ангажиран с проекта и го посети няколко пъти, за да инспектира работата на строителите, отбелязва Франс прес. Неотдавна Ким Чен-ун бе сниман на бял кон близо до планинския връх Пектусан - свещено място за севернокорейците.

Северна Корея: От САЩ зависи какъв коледен подарък ще получат

Държавните медии нарекоха града "социалистическа утопия". Проектът включва музей на революционната дейност, стадион за зимни спортове, ски курорт, нова железопътна линия до Хесан, хотели, търговска, културна, и медицинска инфраструктура, 10 000 жилища и завод за пакетиране на боровинки и картофи, най-важните природни ресурси в района.

Възстановяването на Самджийон е един от знаковите проекти на Ким и е смятано за част от плана му да изгради независима икономика, в условията на сурови международни санкции.