/ iStock/Getty Images
Фестивалът на зимните обичаи и традиции на българския народ за пръв път се проведе вчера в кишиневската библиотека "Христо Ботев". Според организаторите фестивалът има за цел да привлече и подкрепи фолклорните групи, които съхраняват и популяризират коренните традиции и обичаи. За проявата бяха дошли три фолклорни групи - ансамбъл "Въгленче" от Кишинев, детски колектив "Рада"от село Константиновка, Каушански район (предимно населено с етнически българи) и народен ансамбъл "Изворче" от село Викторовка, община Чьобалакчия, Кантемирски район (с българо-молдовско население).

Малките артисти, заедно със своите възрастни колеги и педагози, изпълниха коледни песни, народни танци и представиха театралните постановки "Бъдни вечер", "Сурвакари, "Коледари".

Гагаузи от Молдова грабнаха наградата за танцово изкуство на МФ „Българско наследство“ - Балчик


Към участниците с поздравителната дума се обърна директорката на библиотеката Анжела Олареску, която пожела на артистите всичко най-добро, изобилие, любов и здраве през следващата година. Тя отбеляза, че традициите и обичаите на народите, живеещи в Молдова, са специални, различни от другите нации и трябва да се съхраняват и предават от поколение на поколение. На ръководителките на групите Ана Пагур (инициатор на мероприятието),Валентина Постика, Татяна Дерли бяха връчени грамоти за участието във фестивала.

Колективите "Рада" и "Изворче"сътрудничат с българската община в Гагаузия, благодарение на което показват българския фолклор и в други държави - България, Румъния, Сърбия.
БТА