Завърши форумът "Българско наследство" в Балчик
Завърши форумът "Българско наследство" в Балчик / Дияна Боева
Приключи Международният форум „Българско наследство“ – Балчик, в който взеха участие състави от Молдова, Румъния, България и Украйна
Ансамбъл „Лале“ от с. Кирсово (Гагаузия, Молдова), с ръководител Вера Драганова и Мария Доброоглу спечели първо място за танцово изкуство на форума "Българско наследство", който приключи в Балчик.

Младата певица от Кюстендил Василия Петрова получи „Гран при“ за най-добро индивидуално изпълнение на автентична фолклорна песен, а най-голямата награда приеха танцьорите от състав „Партньори“, отново от Кюстендил.

„Български сърца“ от с. Нови Троян (Украйна) с ръководител Иван Брадарски е с най-високото отличие за изпълнение на обработен и автентичен фолклор. Баба, майка и две внучки – квартет „Чуфърличеви“, отнесоха първо място за своето изпълнение. Лична грамота получи акордеонистката Татяна Пенкова, която е и ръководител на състав „Български сърца“ от с. Кортен (Молдова), който също бе отличен. Второто място е за ритуала „Пеперуда“, наричане за дъжд, изпълнен от сънародниците ни от с. Казаклия (Молдова).

Награда получи и тригодишната Иванина от село Царевец, както и певчески състави и индивидуални изпълнители от Балчик, Варна, Дропла и други добруджански места. В един от фестивалните дни се осъществи побратимяване между украинското село Холмское, изпълнители на обреда „На миджия“, и село Сенокос (област Добрич). Специална купа получи краеведът Георги Казанджиев, както и Татяна Ковтун, координатор на МФ „Българско наследство“ в Украйна.

Наградите бяха връчени от председателя на журито – изкуствоведът Илияна Димитрова, молдовския писател Димитър Боримечков и директора на МФ „Българско наследство“ Маруся Костова.