Фереро-Валднер: ЕС продължава диалога с Либия за освобождаване на българките
Фереро-Валднер: ЕС продължава диалога с Либия за освобождаване на българките / netinfo

Европейският съюз продължава диалога с Либия за освобождаването на осъдените на смърт български медицински сестри и палестинския лекар, заяви европейският комисар за външните отношения и европейската политика към новите съседи Бенита Фереро-Валднер, цитирана от ДПА.

Фереро-Валднер добави, че ЕС е започнал политически консултации за оказване на помощ на заразените със СПИН деца и техните семейства. Тя отбеляза, че Брюксел действа едновременно в две посоки, като се опитва да реши проблема със сестрите и да облекчи страданията на либийските деца.

"Диалогът продължава, не сме стигнали края на пътя", изтъкна Фереро-Валднер. "Смятаме това за приоритетен въпрос", подчерта тя. Според нея едно решение на Върховния съд на Либия, който предстои да се произнесе по случая, е "важна следваща стъпка".

Бенита Фереро-Валднер посочи, че ЕС иска също така либийските власти да вземат под внимание новите научни доказателства във връзка с процеса.

Миналата седмица Европейският парламент прие резолюция, в която се иска незабавното освобождаване на българките и палестинеца и се призова ЕС да преразгледа политиката си към Либия във всички важни области заради смъртната присъда срещу медиците, припомня ДПА.