Армин Лашет, един от основните претенденти за канцлерския пост
Армин Лашет, един от основните претенденти за канцлерския пост / Gulliver/Getty Images
Двамата основни фаворити за следващ канцлер на Германия, Олаф Шолц и Армин Лашет, ще закрият днес кампанията си за предстоящите утре в страната парламентарни избори със своите заключителни прояви, предаде ДПА.

Проучванията на общественото мнение показват малка разлика между социалдемократа Шолц и консерватора Лашет от едва 3 процентни пункта в полза на умерения ляв кандидат.
Канцлерката Ангела Меркел, която управлява най-голямата европейска икономика вече близо 16 години, се оттегля от поста. Днес тя ще подкрепи съпартиеца си от Християндемократическия съюз (ХДС) Армин Лашет на предизборна проява в родния му град Аахен, в най-многолюдната германска провинция Северен Рейн - Вестфалия, чийто регионален премиер е той.

Кандидатите за канцлер на Германия се обявиха за силна Европа

Вицеканцлерът и министър на финансите Олаф Шолц от Германска социалдемократическа партия (ГСДП), ще проведе заключителния митинг от кампанията си по-близо до столицата Берлин - в провинция Бранденбург.

Третият водещ претендент за канцлерския пост - Аналена Бербок от Зелените, - официално приключи кампанията си днес. На сериозна дистанция в социологическите анкети от Шолц и Лашет, за нея се смята, че е малко вероятно да оглави федералното правителство.

Очаква се обаче Зелените да подобрят значително своя резултат в сравнение с предишните парламентарни избори в Германия през 2017 г. и дори да станат част от бъдещо коалиционно правителство, отбелязва ДПА.

Краят на ерата на Меркел носи несигурност на Балканите

Повечето наблюдатели очакват трипартийна управленска коалиция след изборите, но не е ясно кой ще влезе в нея.

В случай че победи блокът на Лашет Християндемократически съюз/Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС), то вероятно ще има десноцентристка коалиция.

Ако триумфира ГСДП, тогава Германия може да завие в по-малка или по-голяма степен наляво, в зависимост от това какви коалиционни партньори ще избере Шолц.

Друга възможност е да остане на власт сега управляващата коалиция между ХДС/ХСС и ГСДП.
БТА