Европол е съгласен, че „Хизбула” може да има отношение към атентата в Бургас
Европол е съгласен, че „Хизбула” може да има отношение към атентата в Бургас / снимка: DarikNews.bg, Павел Хаджиев

Европол възнамерява да утвърди доклада на българските власти за разследването на терористичния атентат срещу израелски туристи в Бургас, коментира рускоезичното интернет издание „Израленд".

Според изданието Европол е съгласен, че има „свидетелства за възможна връзка" между ливанското шиитско движение „Хизбула" и терористите. Тази формулировка е далеч от изявлението на Израел, че „България неопровержимо е доказала, че „Хизбула" е отговорна за терористичния атентат", се посочва още в коментара.

Докладът на българските спецслужби стана основание за Израел, САЩ, Нова Зеландия, Канада, Австралия и Холандия да отправят призив към ЕС да включи „Хизбула" в своя списък на терористични организации, предава агенция Фокус.

Въпреки това много страни от ЕС не са готови за това, включително и самата България. Те искат по-явни улики, като в същото време се опасяват, че такава стъпка би дестабилизирала обстановката в Ливан, коментира изданието.

Автобус с 40 израелски туристи бе взривен на летище "Сарафово" в Бургас, в 17.30 ч. на 18 юли 2012 година. Загинаха седем души, а над 30 бяха ранени. Сред загиналите бе и шофьорът на автобуса, българинът Мустафа Кьосов. Това е пъвият терористичен акт в най-новата история на България.