Европейските лидери избират наследника на Юнкер (ОБЗОР)

Европейски съюз знаме
Европейски съюз знаме / Guliver/Getty Images
Европейските лидери се събраха в Брюксел за извънредна среща на върха на Европейския съвет, за да решат кои ще са лицата, поемащи ръководните постове в Европейския съюз (ЕС), включително за позицията председател на Европейската комисия (ЕК).

Според дипломатически източници водещият кандидат за тази позиция е холандският лявоцентристки политик Франс Тимерманс. В момента той е първи вицепрезидент на ЕК. Лидерите на Полша, Холандия и Румъния обаче не харесват начина, по който той прилага европейската политика в областта на съдебната и законодателната власт, пише Би Би Си.

Дясноцентристкият блок иска постът да бъде зает от германеца Манфред Вебер. Той е член на Европейската народна партия (ЕНП), избран по процедурата „водещ кандидат“, която ЕП подкрепя като най-демократичния начин, отразяващ резултатите от европейските избори.

Но докато ЕНП е най-голямата партия в Европарламента, тя не получи мнозинство, а френският президент Еманюел Макрон е сред лидерите, които се противопоставят на системата за „водещия кандидат“. След изборите в края на май ЕП се оказа доста фрагментиран.
 


ЕК изготвя законите на ЕС, наблюдава националните бюджети, прилага европейските договори и договаря международни търговски споразумения.

Извънредната неделна среща на върха беше насрочена, защото на 20 юни лидерите на ЕС не успяха да постигнат съгласие по кандидатите за длъжността на председателя на ЕК и други високи длъжности: председател на Европейския съвет - вместо Доналд Туск, висш представител за външната политика - на мястото на Федерика Могерини, председател на Европейския парламент, който в момента се заема от Антонио Траяни, както и председател на Европейската централна банка (ЕЦБ), оглавявана от Марио Драги.

Най-важните назначения на ЕС - особено за ръководителя на ЕК - изострят не само националните съперничества, но и тези между Европейския съвет и Европейския парламент, който е единствената пряко избрана институция на ЕС.

Процедурата "водещ кандидат" беше лансирана от парламента през 2014 г., така че запазването й е въпрос на гордост за членовете на Европейския парламент.

Германският канцлер Ангела Меркел отдавна даде подкрепата си за своя съюзник Манфред Вебер за най-добрата длъжност, като по този начин се противопостави на Макрон и други критици, които твърдят, че му липсва необходимия опит. Традицията е на тази длъжност да бъде назначаван бивш лидер на правителство или водещ министър.
 

Манфред Вебер
Guliver/Getty ImagesСрещите на върха също така включват постигане на правилния баланс, за да се задоволи мнозинството от 28-те държави членки, което е достатъчно голямо предизвикателство. Изборите през май доведоха до големи победи за либералите, включително за съюза на президента Макрон, и за зелените, за сметка на отдавна установените дясноцентристки и лявоцентристки блокове.

Правилата на ЕС изискват висшите назначения да зачитат географското и демографско разнообразие на ЕС, а балансът между половете също е фактор. Германските медии цитираха Меркел, която заяви в събота, че изборът е между "двамата водещи кандидати", тоест Тимерманс и Вебер.

Агенция Ройтерс, като се позовава дипломати от Брюксел, съобщава, че евентуалният компромис е да се даде на Вебер поста на председател на ЕП и Тимерманс да бъде избран като председател на ЕК, който има подкрепата на Франция и Испания.

Според плана, посочва Блумбърг, по този сценарий либералният премиер на Белгия Шарл Мишел ще наследи Доналд Туск като председател на Европейския съвет, а външнополитическият пост ще отиде при българката Мария Габриел, политик от дясноцентристката партия като Вебер.

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач вече написа в Twitter, че назначаването на Тимерманс на водеща позиция в ЕС е "напълно неприемливо".
 


Унгарският премиер Виктор Орбан определи като "историческа грешка" плана на председателя на Европейския съвет Доналд Туск да предложи социалдемократа Франс Тимерманс начело на Европейската комисия, информира АФП.
 

Франс Тимерманс (вляво) и Манфред Вебер
Gulliver/Getty ImagesВ договорите на ЕС се посочва, че правителствените лидери - Европейският съвет - трябва да номинират председател на ЕК, но те не трябва да избират "водещ кандидат". Те трябва да вземат предвид резултатите от изборите в ЕС, когато решават. Те избират кандидат с квалифицирано мнозинство - т.е. ако 55% от държавите-членки гласуват „за“ (16 от 28-те) и тези държави представляват най-малко 65% от общото население на ЕС.

Натискът продължава, защото новият парламент се събира на 2 юли, а на сесията от 15 до 18 юли депутатите ще гласуват за кандидатурата на лидерите за председател на ЕК.
Това е най-важната задача, тъй като еврокомисията изготвя законите на ЕС и прилага правилата. Новият председател ще встъпи в длъжност на 1 ноември. Председателят на Европейския съвет се избира от лидерите на ЕС с квалифицирано мнозинство и следва да встъпи в длъжност на 1 декември. Той председателства срещите на върха на ЕС и ръководи широката стратегия на блока, а ЕК се занимава с дребните детайли.

Върховният представител за външната политика и сигурността ръководи Службата за външна дейност на ЕС, която се занимава с основни предизвикателства като ядрената програма на Иран, Косово и интервенциите на ЕС в Африка.

Евролидерите обсъждат избора на нов председател на ЕК (ВИДЕО)

Фаворит да стане президент на ЕЦБ е Йенс Вайдман, ръководител на германската „Бундесбанк“. ЕЦБ беше структуроопределящият фактор за пазарите, когато бъдещето на еврото беше заплашено и да управлява гръцката дългова криза. ЕЦБ има огромно влияние на фона на продължаващите тревоги за еврото.

Председателят на Европейския парламент ръководи дебатите на членовете на ЕП и гласовете им за повечето законодателни актове на ЕС.
 
БГНЕС