Нов опит за избор на председател на Европейската комисия ще бъде направен в неделя следобед, информира NOVA. На предишното заседание френският президент Еманюел Макрон блокира фаворита на германския канцлер Ангела Меркел - Манфред Вебер, с аргумента, че няма достатъчно опит.

След срещата на върха: Провал на преговорите за председател на ЕК

Нужното одобрение не събра и нито един от другите двама водещи кандидати - социалистът Франс Тимерманс и либералната Маргрете Вестагер.

Трудният избор на нов председател на ЕК поставя под въпрос и други ключови постове, сред които този за управител на Европейската централна банка. 

Юнкер: Трудно е да бъда заменен

За избора е необходимо квалифицирано мнозинство. През 2014 г. беше направен експеримент със схема с водещи кандидати, която стана известна в публичното пространство с немската дума “Шпинценкандидат”. Тя бе въведена за повече прозрачност в процеса на номинациите, а първият председател на ЕК, избран на този принцип, бе Жан-Клод Юнкер. Схемата проработи при двуполюсно съотношение на силите, но след евроизборите през май нито една политическа партия не постигна мнозинство. Новият ЕП е фрагментиран и формулата "шпиценкандидат" е напът да отпадне. 

Евродепутатите ще изберат председател на ЕП в сряда

Номинацията трябва да е налична до 2 юли, когато новоизбраният Европейски парламент ще се събере за първи път в Страсбург.
nova.bg