/ БГНЕС
Най-малко 1500 души са евакуирани заради пожар, който стигна до природния парк Доняна в Южна Испания, предаде АФП.
 
Пожарът избухна снощи в югозападната община Могер. Той вече е достигнал до природния парк Доняна, който е включен в Световната мрежа на биосферните резервати на ЮНЕСКО.
 
Дрон засне унищоженията след пожара в Португалия (ВИДЕО)

Националният природен парк Доняна е един от най-големите природни резервати в Испания. Неговите над 50 000 хектара площ са важна спирка за мигриращите птици от Африка и Европа.

Обитаван е от редица животински видове, сред които са силно застрашените иберийски рис и испански царски орел, отбелязва АП.
 

БГНЕС


Седем самолета, десет хеликоптера и четири хидроплана са мобилизирани за потушаването на пожара. Около 750 души са пренастанени, като броят на изселените е още по-висок, тъй като някои хора са напуснали района със собствени средства, съобщиха спасителните служби.
 
Пожар в Португалия отне живота на десетки (СНИМКИ)

Властите засега не посочват каква площ е засегната от пламъците, тъй като пожарът продължава да е извън контрол. "Не се изключва човешкият фактор" при избухването на пожара", заяви регионалният президент на област Андалусия Сузана Диас.
 

БГНЕС

 
Португалия е на път да овладее пожара, взел 64 жертви (ВИДЕО)

Испания е обхваната от ранно засушаване и в няколко района в страната е обявен максимален риск от пожар. Голяма част от тях са в провинция Уелва, където избухна пожарът.
 
В съседна Португалия 64 души загинаха, а над 250 са ранени в горски пожари, които бяха овладени в четвъртък.
БТА