Ескалира антибългарската истерия в Сърбия
Ескалира антибългарската истерия в Сърбия / снимка: Sofia Photo Agency

Доказателство за ескалацията на антибългарската истерия в Сърбия е статия в белградския вестник "Прес" под заглавие "Когато не знаят на коя страна, българите удрят по сърбите".

В текста се напомня, че сръбският правен екип е силно разочарован от енергичното участие на България пред Международния съд в Хага в полза на косовската независимост, което се тълкува като продължение на българската традиция - в ключови моменти да забива нож в гърба на Сърбия. В последните години България и Сърбия декларативно имат добри отношения, но България призна Косово и сега едностранно защитава обявената независимост по-страстно от самите албанци, повтаря вече позната сръбска теза в. "Прес".

Но сръбските медии не спират дотук. След историческа справка те припомнят и старата сръбска народна приказка "Синко, ако избухне война и ти не знаеш на коя страна да застанеш, удари по българите и няма да сгрешиш".

Сръбският историк Сърджан Цветкович разкрива историческата вертикала на сръбско-българското неприятелство, намесва и Македония, нарича България американски играч, който затова така енергично защитава независимо Косово.

Външно-политическият анализатор Бранислав Грубачич обаче счита, че сръбският проблем е, че в подкрепата на позициите около Косово, Белград е намерил държави, които или имат като потенциален проблем отцеплението, или са географски далече. Проблемите настъпват, когато държави като Черна Гора, Македония или България признават Косово, тогава Сърбия чувства, че това има огромно значение. Защото тогава САЩ и другите могат да кажат, че сръбските съседи са го признали, а те най-добре познават обстановката. Това според него обяснява и острата сръбска реакция към България.

От друга страна България с острата си подкрепа към албанските позиции по някакъв начин застрашава външно-политическата цел на Сърбия да бъде най-значимия външнополитически фактор на Балканите. Сръбският президент Тадич и външният министър Йеремич непрекъснато говорят за регионално лидерство и очевидно Тадич се счита за регионален лидер, докато българската защита поставя под въпрос тази концепсия на сръбската външна политика. Съвсем естествена е реакцията на съседните държави - да не позволят Сърбия да има доминираща роля в региона, още повече, че тя е последна на опашката за еврочленство.

Белградският в. "Прес" търси и "сръбските приятели" в България. Намира ги в лицето на Павел Чернев, който веднага след обявяване на косовската независимост със сочни псувни към българското правителство скъсал косовското знаме.

Според в. "Прес" спорният български примиер Бойко Борисов има много добри приятелски отношения с различни среди от спорни бизнесмени като Сретен Йосич до фолкзвездата Цеца Ражнятович.