ЕС става по-солидарен в защитата на своите граждани в чужбина
ЕС става по-солидарен в защитата на своите граждани в чужбина / Thinkstock/Getty Images

Европеец, изпаднал в затруднение в трета страна, ще може да се възползва от консулска и дипломатическа помощ от друга страна членка на Европейския съюз, все едно, че е неин гражданин, предвижда нова директива, приета в ЕС, предаде Франс прес.

Директивата, резултат от тригодишни преговори, например трябва да позволи на малтиец, чиито документи са откраднати в Джакарта, където Валета няма посолство, да се обърне към френското или британското представителство, уточнява Европейската комисия. Директивата цели и подобряване на координацията при евакуацията на европейски граждани в случай на конфликт или природно бедствие в трета страна.

Мярката се отнася до около 7 милиона европейски граждани, пътуващи или живеещи в страни, където нямат нито посолство, нито консулство. Според Комисията само в САЩ, Русия, Китай и Индия има представителства на всичките 28 страни членки на ЕС.

"Директивата укрепва правото на гражданите на ЕС на равна консулска защита и допринася за засилването на европейската солидарност в трети страни", изрази задоволството си еврокомисарят по правосъдието Вера Юрова.

Директивата налага на страните членки да осигурят на молителите същата помощ, каквато биха оказали на собствените си граждани, и на същата цена. Страната, от която е потърсена помощ, трябва да действа, консултирайки се със страната, от която произхожда молителят.

В зависимост от страната, където са базирани, посолствата могат също така да се споразумеят да си разпределят непредставените европейци.

Европейският парламент се произнесе през 2012 година с голямо мнозинство за подобни правила, като посочи като пример трудностите, които са срещнали европейски граждани при избухването на либийската криза или по време на катастрофалните цунами в Япония.

Източник: БТА