/ iStock/Getty Images
Европейският съюз обяви, че отпуска 25 милиона долара на Нигер, за да подсили въоръжените сили на страната за борба срещу терористичната заплаха, съобщи Франс прес.

Средствата са предоставени от Европейският механизъм за подкрепа на мира, който осигурява военна подкрепа на чужди страни със средства на страните членки на ЕС.

Целта на тази помощ е "да се подсилят възможностите и устойчивостта на въоръжените сили на Нигер, за да им се позволи да защитават териториалната цялост и суверенитета на страната и да предпазват по-добре мирното население от засилващата се терористична заплаха", според изявление на Съвета на ЕС.

Нигер стана основен партньор в района на Сахел за Франция, чиято армия беше изтеглена от Мали по искане на хунтата след деветгодишно присъствие в страната.

"Нигер играе важна роля в инициативите, целящи да подкрепят мира и развитието в Сахел", подчертава Съветът.

Помощта беше поискана от властите на страната през март. С нея ще се финансира "създаването на център за обучение на техници от въоръжените сили в областта на логистичната поддръжка и изграждането на предна оперативна база с цел намаляване на уязвимостта на въоръжените сили в региона Тилабери", допълва той.
БТА