Говорителката на ЕС по външната политика Набила Масрали заяви на пресконференция в Брюксел, че доставките на боеприпаси са "въпрос между страните, които ги доставят, и Украйна". ЕС "като цяло подкрепя" доставките на боеприпаси за Украйна за целите на самоотбраната, заяви тя.

Масрали заяви, че изборът на конкретни боеприпаси за доставка е по преценка на самите Съединени щати и Украйна.

На 7 юли САЩ обявиха решението си да доставят на Украйна касетъчни боеприпаси. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че решението е било трудно за него. Решението беше критикувано от много активисти за правата на човека, съюзници на САЩ и демократи в Конгреса.

Американските власти признават, че използването на касетъчни боеприпаси крие рискове за цивилното население, поради което отложиха решението за предаването им. Говорителят на Пентагона Патрик Райдър заяви, че САЩ възнамеряват да подберат за Украйна касетъчни боеприпаси, за които се твърди, че ще представляват минимална заплаха за цивилното население.

Хюман Райтс Уоч (ХРУ) предупреди САЩ да не доставят касетъчни боеприпаси на украинските въоръжени сили, като отбеляза, че както Русия, така и Украйна вече активно са използвали този вид боеприпаси по време на конфликта. Много държави са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която влезе в сила на 1 август 2010 г. Към днешна дата към Конвенцията са се присъединили 110 държави. САЩ, Русия и Украйна не са подписали документа.

 
БГНЕС