Русия заяви, че доставянето на касетъчни боеприпаси на Украйна, за което САЩ взеха решение, е "признание на слабост", което ще превърне Вашингтон в съучастник в смъртта на мирни граждани, вследствие на използването на тези оръжия, забранени в голяма част от света, съобщи Франс прес.

"Изпращането на касетъчни оръжия е жест на отчаяние и признание за слабост в контекста на провала на предполагаемата украинска контраофанзива", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Руската дипломация порица и "циничен опит да се удължи агонията на сегашните украински власти, без да се отчитат цивилните жертви" на касетъчните бомби. "Доставяйки касетъчните боеприпаси, Вашингтон ще стане съучастник" и ще носи "пълна отговорност за смъртните случаи, причинени от експлозиите, включително тези на руски и украински деца", добавя Москва.

Тези оръжия са забранени в редица държави, особено в Европа, които са подписали Конвенцията от Осло от 2008 година. Нито САЩ, нито Украйна, нито Русия обаче са страни по нея. Употребата им е много спорна, тъй като зарядите, които разпръскват, причиняват много съпътстващи цивилни жертви.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че решението да се доставят касетъчни бомби на Украйна е било "много трудно", но е било "правилната стъпка".

"Поредното оръжие-чудо, на което залагат във Вашингтон и Киев, без изобщо да се замислят за тежките последствия, изобщо няма да повлияе на хода на специалната военна операция, чиито цели и задачи ще бъдат изпълнени изцяло", увери говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС. Москва нарича водената от нейните сили война в Украйна "специална военна операция".

Вашингтон осъзнава, че обещанията на Украйна да използва касетъчните оръжия "акуратно" и "отговорно", не струват нищо, добави Захарова.

Канада, Германия и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се обявиха против използването на касетъчните боеприпаси, които САЩ изпращат на Украйна, припомня Ройтерс.
Асен Георгиев/БТА