Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников приветства решението на САЩ да изпрати касетъчни боеприпаси на Киев, като заяви, че това ще помогне за деокупацията на украинската територия, но обеща те да не бъдат използвани в Русия, предаде Ройтерс. САЩ обявиха вчера, че ще доставят на Украйна забранени в много държави касетъчни боеприпаси за нейното контранастъпление срещу окупационните руски сили.

Резников заяви, че боеприпасите ще помогнат за спасяването на живота на украинските войници, като добави, че Украйна ще води строг отчет за използването им и ще обменя информация с партньорите си.

"Нашата позиция е проста - трябва да освободим временно окупираните си територии и да спасим живота на нашите хора", написа Резников в "Туитър".

"Украйна ще използва тези боеприпаси само за деокупацията на международно признатите ни територии. Тези боеприпаси няма да бъдат използвани на официално признатата територия на Русия", каза той.

Касетъчните боеприпаси са забранени в повече от 100 държави. Обикновено те разпръсват голям брой по-малки експлозиви, които могат да убиват безразборно на голяма площ. Тези, които не се взривят, представляват опасност в продължение на десетилетия.

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента Джо Байдън, аргументира вчера предоставянето на оръжията на Украйна, като обясни, че целта е тя да си върне териториите, завзети след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

"Признаваме, че касетъчните боеприпаси крият риск за мирното население заради невзривени боеприпаси", заяви Съливан пред репортери. "Съществува обаче огромен риск за цивилните и ако руските войски и танкове завземат още украинска територия и подчинят още украински цивилни, защото Украйна не разполага с достатъчно артилерия", каза той.

Резников заяви, че военните няма да използват касетъчни боеприпаси в градски райони, а само "за пробив на вражеските отбранителни линии".

Русия, Украйна и САЩ не са подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява производството, складирането, използването и трансфера на тези оръжия, припомня Ройтерс.
Анелия Пенкова/БТА