Министрите на външните работи на Европейския съюз (ЕС) одобриха увеличение с 3,5 млрд. евро на Европейския механизъм за мир, които Брюксел отпуска за оръжейни доставки за Украйна. Това решение има за цел, наред с другото, да "гарантира финансовата устойчивост" на фонда, се казва в съобщение на ЕС.

"Днешното решение отново ще ни осигури финансиране, за да продължим да предоставяме конкретна военна подкрепа на въоръжените сили на нашите партньори. Това е второто увеличение на финансирането за Европейския инструмент за мир от създаването му през 2021 г. насам. За по-малко от две години фондът доказа своята ефективност. Той изцяло промени начина, по който подкрепяме нашите партньори в областта на отбраната. Той прави ЕС и неговите партньори по-силни", заяви Жозеп Борел, ръководител на европейската дипломация.

ЕС планира да обучи 30 000 украински военни тази година

През април Европейският съвет одобри план на стойност 1 млрд. евро за снабдяване на Украйна с боеприпаси чрез Механизма за подкрепа на мира. През май ЕС представи план за увеличаване на производството на снаряди за артилерията на украинските въоръжени сили и ще похарчи 1,5 млрд. евро за тази цел.