/ iStock/Getty Images
Европейската комисия съобщи, че е одобрила програми за съфинансирането на съвместни промишлени проекти в областта на отбраната до 2020 г. на стойност до 500 млн. евро. Предвидени са допълнително 25 млн. евро за подпомагане на съвместни научноизследователски отбранителни проекти тази година.

ЕК отпуска още 305 милиона евро за охрана на външните граници на ЕС

От 2021 г. Европейският фонд за отбрана ще насърчава отбранителната индустрия и ще допринася за стратегическата автономност на ЕС. Първоначално финансирането ще бъде насочено към развитието на технологии за безпилотни летателни средства, спътникови съобщения, системи за ранно предупреждение, изкуствен интелект, електронна отбрана и морско наблюдение.

От посочените суми 80 млн. евро ще бъдат предназначени за създаването на способности за откриване на химични, биологични, радиологични и ядрени заплахи, както и за системи за противодействие на дронове. Общо 182 млн. евро ще бъдат насочени към осигуряването на осведоменост и защита на киберпространството, за способности за ранно предупреждение по отношение на космическото пространство и за морско наблюдение, се посочва в съобщението.

ЕС дава 275 млн. евро строежа на жп линия от Истанбул до българската граница

За високотехнологични дейности ще бъдат отделени 71 млн. евро, с които ще бъдат разработени или обновени наземни средства за точен удар от следващо поколение, ще бъдат създадени способности за сухопътни, военновъздушни и военноморски бойни действия. За нови отбранителни технологии са предвидени 27 млн. евро. За разработката на нови дронове са предвидени 100 млн. евро, а още 37 млн. евро ще бъдат насочени към подпомагане на оперативно съвместимите и сигурни военни съобщителни средства.

За тази година ще бъдат осигурени 25 млн. евро за научни изследвания в областта на превъзходството в електромагнитния спектър и бъдещите отбранителни технологии. Предвижда се Европейският фонд за отбрана да може да разпределя до осем процента от своя бюджет за революционни технологии.

ЕС отпуска 1,5 милиарда евро за сирийските бежанци в Турция

Първите проекти ще бъдат избрани до края на годината и ще бъдат финансирани безвъзмездно от ЕС. Миналата година ЕК предложи Европейският фонд за отбрана да разполага с бюджет от 13 млрд. евро.
БТА