ЕС налага нови санкции на руски официални лица
ЕС налага нови санкции на руски официални лица / снимка: БГНЕС, архив

Външните министри на ЕС решиха да наложат нови санкции срещу руски официални лица, смятани за отговорни за действията на Русия в Украйна, съобщи холандският външен министър Франс Тимерманс, цитиран от АП и ДПА.

Днешното решение на шефовете на дипломацията на ЕС е взето след свалянето на малайзийския пътнически самолет над територия в Източна Украйна, която е под контрола на проруските бунтовници. При свалянето на самолета бяха убити всичките 298 души на борда, отбелязва АП.

Тимерманс заяви, че с днешното решение се налагат визови забрани и замразяват активите на още официални лица, посочва БТА. Външните министри също така са поискали от Европейската комисия да подготви по-строги икономически санкции, включително срещу военнопромишления, енергийния и финансовия сектор, ако Русия не се откаже от дестабилизирането на Украйна, добави той.

Тимерманс, който говори след края на днешното заседание на външните министри от ЕС, не уточни колко официални лица са обхванати от днешните санкции, нито съобщи имената им, като единствено посочи, че списъкът с имената ще е готов до четвъртък, отбелязва ДПА.