/ iStock/Getty Images
ЕС може да наложи оръжейно ембарго само с единодушно решение или по силата на решение на Съвета за сигурност на ООН, съобщи говорител на Европейската комисия, предаде кореспондент на БТА, Николай Желязков. 

Коментарите на говорителя бяха в отговор на въпрос относно годишнината от нападението на "Хамас" в Израел и възможността за налагане на оръжейно ембарго в целия регион.

ЕС няма компетенции при доставките на оръжие, тези въпроси се преценяват от държавите самостоятелно, посочи говорителят. Той отбеляза, че по повод годишнината тази вечер председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще участва във възпоменателна церемония в синагога в Брюксел.

По-рано днес Фон дер Лайен изрази подкрепа за еврейските общности по света. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в социалната мрежа "Х", че най-важното сега е огънят в Газа да бъде прекратен и да бъдат освободени всички взети при нападението преди година заложници.

ЕС твърдо настоява за мир, добави той.

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте посочи също в "Х", че приветства усилията на съюзниците за прекратяване на огъня, безусловно освобождаване на всички заложници и за край на конфликта.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Желязков/БТА