/ БТА
Предвиденият от Европейския съюз бюджет за развитие на отбранителната му индустрия е недостатъчен предвид руската заплаха и войната в Украйна, обяви Европейската сметна палата, цитирана от Франс прес.

ЕС одобри бюджет в размер на 1,5 милиарда евро, за да развие отбранителната си индустрия след руската инвазия в Украйна, като определи срок от 2 години, в които средствата да бъдат изразходвани.

Според Европейската сметна палата, която има надзорна и консултативна функция по отношение на институциите на ЕС, сумата, а и заложеният период „може да не позволят постигането на амбициозните цели“.

През март Европейската комисия предложи нова отбранителна стратегия, която да подкрепи оръжейната индустрия, след като в продължение на години държавите членки съкращаваха военните си разходи. Именно заради това европейските компании сега не могат да отговорят на търсенето на оръжейна продукция, особено от страна на Украйна, отбелязва АФП.

Предложената от ЕК сума от 1,5 млрд. евро се смята за недостатъчна дори и в Брюксел. „Това е важно, то може да окаже въздействие. Но бих искал да видя много по-големи цифри“, заяви миналия месец бъдещият еврокомисар по отбраната Андрюс Кубилюс.

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен определи нуждите от финансиране на европейската отбранителна индустрия на около 500 млрд. евро за десет години.

Франция и други страни като Естония подкрепят тегленето на голям общоевропейски заем за посрещане на това предизвикателство. Такъв заем бе изтеглен по време на Ковид пандемията. Няколко държави, сред които Германия, Нидерландия и Швеция, обаче са против.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Атанаси Петров/БТА