ЕС и Куба ще възобновят сътрудничеството си
ЕС и Куба ще възобновят сътрудничеството си / снимка: DarikNews

ЕС и Куба се споразумяха да възобновят сътрудничеството си и да продължат диалога, обяви френското председателство на ЕС след първата среща ЕС-Куба на ниво министри от 2003 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Европейският комисар за развитието Луи Мишел, който взе участие в срещата заедно с външните министри на Франция Бернар Кушнер, на Чехия Карел Шварценберг и на Куба Фелипе Перес Роке, приветства "много положителната стъпка" към нормализацията на отношенията с Куба. Той пожела посещението му в Хавана другата седмица да стане повод за официалното възобновяване на сътрудничеството между Европейската комисия и Куба. Мишел спомена също "бърза подкрепа за възстановяването на Куба след ураганите Айк и Густав".

Кубинските представители са готови да говорят за всичко без никакво табу, а по въпроса за човешките права те напълно осъзнават какви са нашите изисквания, отбеляза Луи Мишел.

Бернар Кушнер пространно се изказа по този въпрос и те очевидно също са готови да го обсъждат, каза Мишел и добави, че вече има напредък в тази област в Куба.

Френското председателство на ЕС съобщи в изявление, че въпросът с правата на човека е бил обсъден от всички ъгли и на кубинската делегация са били напомнени европейските очаквания по отношение на гражданските и политическите права.

Луи Мишел отбеляза, че президентските избори в САЩ на 4 ноември също са потенциално динамичен фактор за развитие в Куба.

Под натиска на Испания ЕС реши през юни официално да премахне санкциите си срещу Куба. Тези санкции бяха замразени още през 2005 г. и касаеха ограничения над двустранните посещения на високо равнище.

С това европейците се надяват да окуражат новия кубински лидер Раул Кастро да придвижи страната си към демокрация, отбелязва АФП.