Турция не губи надежда за евентуални преговори за постигане на трайно прекратяване на войната между Русия и Украйна, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Запитан дали е възможно да бъде организирана маса за преговори с посредничеството на Турция, Ердоган каза, че забелязва смекчаване в отношението на руския президент по този въпрос спрямо преди.

"Видях, че г-н Путин сега е много по-мек и по-отворен за преговори, отколкото в миналото. Ще видим докъде може да доведе телефонната дипломация, която ще проведем през следващите дни, като изслушаме двамата лидери", посочи Ердоган, сигнализирайки за предстоящи нови разговори с Путин и Зеленски. 

"При разговора ми със Зеленски вчера (на 19 октомври, бел.ред.) почувствах, че подобна спънка няма и при него и че той също е за преодоляването на този проблем. Не сме без надежда. Надяваме се, че като съберем двамата лидери, ще продължим по пътя към мира. Защото и двете страни имат сериозни загуби. Вярвам, че няма да има губещи от мира", каза той на връщане от посещение в Азербайджан.

Ердоган: Незабавно прекратяване на кръвопролитието в Украйна

Според Ердоган също така няма пречка пред удължаването на споразумението за превоз на зърно през Черно море, чийто срок изтича през ноември. "Видях това отново при разговора си с г-н Зеленски и при този с г-н Путин", посочи той.
Г
оворителят на Кремъл коментира думите на Ердоган, като каза, че руският президент Владимир Путин от самото начало е бил отворен за преговори за Украйна, предаде ТАСС.
    
"Всъщност Путин е отворен за преговори от самото начало. Самият президент неведнъж е казвал това", отбеляза Дмитрий Песков, визирайки изказването на Ердоган, че сега Путин е по-мек и отворен за преговори.

Според Песков обаче позицията на Киев се е променила, като се има предвид че "украинското законодателство сега забранява всякакви преговори".
Говорителят на Кремъл отговори и на въпрос за евентуален нов телефонен разговор между Путин и Ердоган. По думите му такъв не е включен в графика на руския лидер засега. "Но те разговарят често, а разговорите понякога се съгласуват буквално за няколко часа", добави Песков.
БТА