ЕП следи внимателно корупционния скандал у нас
ЕП следи внимателно корупционния скандал у нас / netinfo

Решението да бъдат уволнени двама заместник-министри показва, че българското правителство и особено премиерът Сергей Станишев води сериозна борба срещу корупцията. Това заяви заместник -председателят на Партията на европейските социалисти Ян Маринус Вирсма.

Той посочи, че в Европейския парламент следят внимателно развитието на корупционния скандал в България и особено намесването на министър Овчаров в него.

Според Вирсма силно впечатление прави фактът, че цялата предизборна кампания за европейски депутати в България е обвързана с вътрешнополитически въпроси.

В момент, в който българските граждани трябва да решат кой да ги представлява в Европейския парламент, тяхното внимание не се насочва към важни за Европа въпроси като проекта за обща Конституция и усвояването на фондове, смята заместник-председателят на Партията на европейските социалисти.

Вирсма изрази надежда това да не повлияе на предстоящите избори и допълни: „Жалко е, че в момента общественото внимание в България не е насочено към кандидатите за евродепутати”.

Председателят на Фракцията на либералите в Европейския парламент Греъм Уотсън също обясни, че следи корупционния скандал в България и изрази опасенията си, че на предстоящите избори за евродепутати избирателната активност ще бъде ниска. По думите му корупцията не е присъща само за новоприсъединилите се държави.

Изключително интересно е, че Сергей Станишев е предприел действия срещу хора от правителството му, но това е правилният ход, коментира Греъм Уотсън.